vineri, 18 august 2017

MENIUL ZILEI 3-supa crema de legume cu crutoane,fasole verde cu piept de pui si mamaliguta,budinca din gris cu sirop-retete

Felul 1: Supa crema de legume cu crutoane
Felul 2: Fasole verde cu usturoi si piept de pui si mamaliguta
Desert: Budinca din gris cu sirop
retete;

Supa crema de legume-250 grame pe portie                    

Materii prime:
-1,5 litri supa de oase de vita-porc fierte cu zarzavat
-500 grame cartofi
-1 dovlecel mai mic
-o radacina de pastarnac
-o radacina de patrunjel
-o ceapa mare
-3-4 morcovi mari
-un ardei gras rosu
-2 rosii
-o telina radacina
-2 gram rozmarin
-o crenguta cimbru
- o legatura patrunjel verde
-1 ou
-1 litru de smantana
-400 grame unt
-5 grame sare de lamaie
-10 grame sare
-o capatana de usturoi
-un fir de praz mare.

Proces tehnologic:
-se curata toate legumele si se spala
-se taie legumele cuburi de 3-5 cm
-patrunjelul verde se toaca marunt
-prazul se spala foarte bine si se taie in bucati mari de 3-5 cm
-oasele se spala si se fierb pana ce carnea incepe sa se desprinda de pe ele impreuna cu legumele si rozmarinul,cimbrul.

Mod de preaparare:
-legumele se scot din supa de oase si se pun intr-o oala mare sau in oala robotului de bucatarie pentru a se blenda (pasa)
-supa de oase dupa ce inlaturam crencuta de cimbru se strecoara si se adauga putin cate putin peste legumele fierte si se paseaza adaugandu-se supa de oase pana ce crema obtinuta are o consistenta cremooasa catifelata asemanatoare aluatului de clatite.
-supa se pune la fiert pentru 5 minute mestecandu-se incontinuu.
-in timpul fierberii se adauga sarea.
-separat in alt vas se amesteca galbenusul de ou cu smantana adaugandu-se o lingura de apa rece pentru fluidizarea smantanei.Un sfat ar fi sa folositi smantana de calitate eventual cumparata de la taranii din piata nu de la supermarket.
-sarea de lamaie se dizolva intr-o lingura doua de apa rece.
-se ia oala cu supa crema de pe foc si se toarna in ea smantana preparata ca mai sus amestecandu-se pana la omogenizare.
-se adauga sare de lamaie si sare de bucatarie dupa gust si se adauga patrunjel tocat foarte marunt.

Servirea:
-se serveste simpla sau cu crutoane aromatizate si  patrunjel tocat marunt pe deasupra.


Fasole verde cu usturoi si piept de pui- 100 grame pe portie, 100-150 grame piept de pui pe portie

Materii prime:
-500 grame de fasole verde
-500 grame de rosii
-100 grame ceapa
-100 grame de usturoi
-60 ml ulei
-30 grame pesmet
-o legatura de marar si una de patrunjel
-10 grame sare
-10 bucati piept de pui

Proces tehnologic:
-pstaile de fasole verde se spala si se curata apoi se rup in bucati de 2-2,5 cm si se fierb in apa cu o jumatate de lingurita de sare pana cand se moaie.
-se scuge fasolea verde
-ceapa se taie marunt
-usturoiul se curata
-pieptul de pui se spala si se bate putin apoi se condimenteaza si se lasa la frigider pentru o ora intr-o oala cu capac ca sa fie penetrat de arome.

Mod de preparare:
-ceapa se taie rondele si se caleste in ulei 2-3 minute pana capata o culoare galben aurie
-se adauga jumate din usturoi taiat marunt si fasolea fiarta peste ceapa ,se amesteca si se ia de pe foc.
-intr-o tava inalta se aseaza in strat jumate din cantitatea de fasole verde fiarta,rosiile taiate felii,
-se presara pesmet,patrunjel, si marar,sare si se procedeaza la fel si la al doilea strat.
-se introduce tava la cuptor pentru 15-20 de minute pana ce rosiile fierb si se formeaza in tava sos de la ele.
-pieptul de pui se baga la cuptor pentru 10-15 minute pana se rumeneste
-restul de usturoi se zdrobeste si se freaca cu sare si ulei intr-un bol.

Seervirea:
-preparatul se serveste rece sau cald insotit de pieptul de pui cald si aromatizat cu usturoi pisat si frecat in ulei cu sare.

Budinca din gris cu sirop-reteta-150 grame budinca pe portie si 25 grame sirop de fructe pe portie

Materii prime :
-300 grame de gris
-4 oua
-150 grame zahar
-1,2 litri lapte
-3-4 plicuri de zahar vanilat
-5 grame de sare
-sirop de fructe
-coaja rasa de la o lamaie sau esenta de lamaie- o lingurita.
-300 ml sirop de fructe
-50 grame margarina sau unt
-50 grame pesmet

Proces tehnologic:
-se separa galbenusurile de albusuri

Mod de preparare:
-Grisul se toarna in ploaie putin cate putin in laptele care fierbe in clocot amestecand mereu.
-se continuua fierberea amestecand continuu.
-se adauga zahar si sare cu 5 minute inaite de terminarea fierberii.
-se adauga zahar vanilat,esenta de lamaie sau coaja rasa si se lasa sa se raceasca.
-grisul cu lapte fiert si racit se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma.
-compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa cu margarina sau unt si tapetata cu pesmet.
-se niveleaza suprafata si se coace la cuptor 20-30 de minute.
-dupa coacere se lasa sa se raceasca si se portioneaza.

Servirea:
-preparatul se serveste cald sau rece cu sirop de fructe pe deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...