joi, 17 august 2017

MENIUL ZILEI 2-ciorba taraneasca de vacuta,fasole batuta cu salata de ardei gogosari copti si clatite cu gem de caise.

Felul 1 : Ciorba taraneasca de vacuta
Felul 2 : Fasole batuta cu salata de ardei gogosari copti.
Desert : Clatite cu gem de caise

Ciorba taraneasca de vacuta -carne 40 grame,ciorba 360 ml.

Materii prime:
-750 carne de vita calitatea1(pulpa ,spata)
-200 grame morcovi
-200 grame radacina patrunjel si pastarnac
-200 grame radacina telina
-200 grame ceapa
-500 grame cartofi
-100 grame ardei gras
-200 grame varza alba
-300 grame rosii proaspete sau conservate
-50 grame pasta de tomate
-100 grame mazare conservata
-200 grame fasole verde sau conservata
-1,5 litri bors
-30 grame leustean verde
-40 grame de sare

Proces tehnologic:
-carnea se portioneaza in bucati medii
-cartofii se curata ,se spala si se taie cuburi.
-morcovii,radacina de patrunjel si telina se spala,se curata si se taie cubulete
-ceapa se curata si se toaca marunt iar ardei se curata si se taie fasii subtiri lungi de 5cm
-varza se taie fasii de 1cm
-patrunjelul si leusteanul verde se toaca marunt
-pasta de tomate se dilueaza cu 1 litru apa
-borsul se fierbe si se strecoara
-mazarea si fasolea verde se scurg si se trec prin jet de apa rece si se spala.

Mod de preparare:
-Carnea se fierbe in 5 litri de apa cu sare si se spumeaza
-cand carnea este fiarta pe jumate se adauga legumele (morcovii,cartofii,radacina de patrunjel-telina-pastarnac,ceapa,varza,ardeii grasi.
-cand legumele si carnea au fiert se adauga pasta de tomate diluata,rosiile,mazarea,fasolea,borsul si sarea.
-Atentie daca folositi fasole verde si mazare proaspete neconservate ar fi de preferat sa le adaugati odata cu morcovul,daca flositi conserva mai fierbeti doar 5-10 minute.
-la sfarsit se adauga leusteanul verde si jumate din patrunjelul verde restul pastrandu-se pentru servire.

Servirea:
-ciorba se serveste fierbinte cu patrunjel verde deasupra

Fasole batuta cu salata de ardei copti 

Fasole batuta - 200 grame pe portie

Materii prime:
-800 grame fasole boabe
-200 ml ulei
-800 grame ceapa
-50 grame usturoi
-20 grame sare

Procesul tehnologic:
-fasolea boabe se asege de impuritati si se lasa in apa rece circa 10-12 ore
-ceapa se taie solzisori (se taie in sferturi si apoi se feliaza)
-usturoiul se curata si se piseaza cu sare cat se poate de marunt si se adauga peste el 2-3 linguri de supa de la fasole.

Mod de preparare:
-fasolea se fierbe in apa si dupa primele clocote se schimba apa inlocuind-o cu apa fiarta in care s-a pus sare si se continuua fierberea repetandu-se aceasta operatie de 3 ori.
-dupa ce fasolea a fiert se scurge de apa si se lasa la racit apoi se da prin masina de tocat si se bate cu telul sau in robotul de bucatarie pana se obtine o pasta.
-se adauga mujdeiul de usturoi,100 ml de uei si se continuua baterea pentru omogenizare.
-ceapa se prajeste in 100 ml ulei pana ce capata o culoare galben aurie.

Servirea:
-fasolea batuta se serveste rece cu ceapa deasupra.

Salata de ardei copti - 150 grame pe portie

Materii prime:
-2 kg de ardei gras
-100 ml ulei
-50 ml otet 9 grade
-30 grame de sare

Proces tehnologic:
-ardeii se coc pe plita incinsa si se aseaza intr-un vas ,se presara sare apoi se acopera vasul si se lasa la racit
-dupa racire ardeii se curata de pielite si se aseza pe platou sau salatiera.

Mod de preparare:
-ardeii se sareaza si se adauga deasupra ulei si otet diluat cu apa.

Servirea:
-preparatul se serveste rece.

Clatite cu gem - 2 bucati pe portie- 120 grame

Materii prime:
-500 grame faina
-800 ml lapte
-4 oua
-100 ml ulei
-250 grame gem de caise
-25 grame zahar farin
-2 grame zahar vanilat
-5 grame sare

Proces tehnologic:
-zaharul farin se amesteca cu zaharul vanilat
-faina se cerne

Modul de preaparare:
-ouale se amesteca cu faina,sare si putin lapte si se adauga treptat cantitatea ramasa pana ce se obtine compozitia de clatite,eventual se mai adauga putina apa daca aluatul e prea vartos,trebuie sa fie putin cremos.
-se prepara 20 de foi de clatita intr o tigaie de tabla neagra sau teflonata ca sa nu se lipeasca.
-foile de clatita se umplu cu gem si se impacheteaza in patru sau se ruleaza.
-se pudreaza cu sahar farin vanilat.

Servirea:
-preparatul-cate 2 clatite pe portie se serveste cald dar sunt bune si reci


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PREPELITE LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI CU CEAPA

INGREDIENTE:                                                                          -20 prepelite de carne de preferat -5 catei de us...