vineri, 2 februarie 2018

PAINE DE CASA -RETETA PROPRIE


Ingrediente:
-1 kg faina
-600 ml apa
-1 ou
-1 galbenus de ou
-1 lingura sare
- 1 lingura zahar
-2 linguri scuturate de drojdie uscata( 2 pliculete drojdie) sau 1 cub drojdie proaspata
- 3 linguri de ulei

Proces tehnologic:
-se cerne faina intr-un lighean de 2-3 ori
-se amesteca 3 sferturi din faina cu sarea

Mod de preparare:
-se dizolva drojdia cu zaharul intr-o cana in care punem apa calduta-atentie nu fierbinte ca altfel omoram drojdia si nu mai creste in veci.
-adaugam restul de apa si un ou intreg si amestecam pana la omogenizare
-adaugam uleiul si amestecam
-faina care a ramas o punem in lighean si facem o groapa cam cum e craterul la un vulcan si adaugam putin cate putin compozitia lichida si incepem  sa framantam pana ce faina nu se mai lipeste de maini.
-daca e nevoie mai adaugam putina faina in timpul procesului de famantare,in functie de tipul de faina cantitatea de faina poate diferi putin.
-eu am folosit faina alba superioara-VREAU DIN ROMANIA,codul ei este 000
-dupa ce framantam circa 15-20 de minute formam o bila rotunda din aluat si il lasam in lighean acoperit cu un tifon sau o panza mai subtire circa o ora,o ora jumate
-se ia o tava de placinta care se unge cu putin ulei si se pudreaza cu un pic de faina si se aseaza aluatul in ea dupa ce in prealabil i am dat o forma rotunda si lunguiata prin impachetare prin pliere longitudinala
-aluatul se unge cu galbenus de ou pe partea superioara ,se cresteaza perpendicular pe lungimea painii fiindca in timpul coacerii ea va creste si daca nu e crestata ea va plesni aiurea neuniform.
-se baga la cuptorul incins in prealabil la 220-250 de grade si cam dupa 30 de minute se scade temperatura la 180 de grade si se mai lasa la cuptor pana ce painea se rumeneste frumos capatand la suprafata o crusta crocanta iar cand o batem cu degetul va suna a gol- semn ca apa din aluat s-a evaporat.
-imediat dupa ce o scoatem de la cuptor bagam painea intr-un prosop stropit putin cu apa si o lasam sa se raceasca.Apa din prosop va inmuia crusta formata si va face din paine o delicatesa frageda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...