luni, 21 august 2017

Meniul zilei 4-ciorba radauteana,iahnie de fasole cu ciolan afumat si salata de varza murata,gogosi

Meniul zilei 4-ciorba radauteana,iahnie de fasole cu ciolan afumat si salata de varza murata,gogosi,reteta

Felul 1: ciorba radauteana
Felul 2: iahnie de fasole cu ciolan afumat si salata de varza murata
Desert: gogosi pufoase

Ciorba radauteana -80-100 grame carne pui,250-300ml ciorba

Materii prime:
- 1,5 kg carne pui(pulpe superioare de pui si 2 piepti de pui)
-400 grame smantana
-5 galbenusuri de ou
-2-3 linguri de otet
-2-3 radacini de pastarnac
-2 cepe mari
-2 ardei grasi
-2 morcovi mari
-1 legatura de patrunjel si 1eustean
-1 radacina de telina
-5-6 catei de usturi mari
-foi de dafin 
-sare
-piper

Proces tehnologic:
-se spala carnea ,pieptul de pui se taie in fasii de 4-5 cm latime
-se separa galbenusurile de albusuri
-se curata morcovul,pastarnacul si telina si se taie cuburi de 1cm
-se curata ardeiul si ceapa si se spala apoi se taie marunt
-usturoiul se curata si se pune intr-un bol  mic

Mod de preparare:
-se pune carnea la fiert in 5-6 litri de apa rece si se spumeaza cand e nevoie apoi se adauga morcovul,pastarnacul,telina,ceapa si ardeiul taiate,se zdrobeste 1 catel de usturoi si se taie marunt adaugandu-se ciorbei impreuna cu 2-3 foi de dafin,sare si 4-5 boabe de piber zdrobit cu lama cutitului.
-se toaca cozile de patrunjel si leustean si se adauga in ciorba
-se toaca frunzele de patrunjel si de leustean foarte marunt
-dupa ce carnea si legumele au fiert(dureaza circa 50-60 de minute) se strecoara supa si se pune la racit pana ce temperatura ei scade cam la jumate adica 40-50 de grade.
-separat intr-un bol maricel se pune smantana care se amesteca pana la omogenizare cu galbenusurile de ou si apoi se adauga cate un polonic de supa amestecandu-se usor cam jumate din cantitatea de supa cu un tel iar apoi amestecul se toarna in oala cu restul de supa strecurata si se amesteca pentru omogenizare.
-supa astfel obtinuta se pune din nou la foc mic iar cand incepe sa fiarba se adauga carnea,legumele fierte,jumate din cantitatea de otet si se adauga sare dupa gust.
-dupa ce mai fierbe ciorba cam 5 minute se adauga frunzele de patrunjel , leustean si restul de usturoi zdrobit si tocat marunt, se adauga otet dupa gust.

Servirea:
-ciorba radauteana se serveste fierbinte cu ardei iute,se mai poate adauga o lingurita de smantana si patrunjel verde deasupra.


Iahnie de fasole cu ciolan afumat si salata de varza murata- 150 grame de iahnie de fasole pe portie si 50-60 grame carne de ciolan afumat,100 grame salata de varza murata
                                             
Materii prime:                                                                              
-3-4 ciolane afumate de porc
-500 de grame fasoe boabe
-75 ml ulei
-50 grame pasta de tomate
-200 grame de ceapa
-400 grame de rosii proaspete sau conservate
-o capatana mare de usturoi
-1 gram de foi de dafin
-1 gram cimbru
-1 gram piper boabe
-o legatura de patrunjel verde si una de leustean verde.
-30 grame sare

Proces tehnologic:
-fasolea boabe se alege de impuritati,se spala si se lasa in apa pentru 12 ore
-ceapa se toaca marunt,la fel si usturoiul,
-rosiile se oparesc,se decojesc si se taie marunt -eu nu le decojesc fiindca consider ca in coaja se afla multe vitamine si e pacat sa se piarda.
-se dilueaza pasta de tomate cu putina apa,
-patrunjelul si leusteanul verde se toaca foarte marunt.

Mod de preparare:
- fasolea se fierbe in apa cu sare, se schimba apa de 3 ori adaugandu-se de fiecare data sare iar cand schimbam ultima apa adaugam si ciolanele afumate.
-dupa fierbere ciolanul se scoate si se dezosseaza.
-ceapa se inabusa in ulei si 50 de ml de apa la care se adauga foile de dafin,pasta de tomate,usturoi,cimbru,piper,rosiile,
-sosul obtinut se adauga la fasole cand aceasta este aproape fiarta impreuna cu carnea de pe ciolane si se mai fierb impreuna circa 10 minute .

Servirea:
-preparatul se serveste cald sau rece cu patrunjel verde si leustean pe deasupra,eu mai adaug si marar dar o puteti face dupa preferinta.
-se serveste impreuna cu salata de varza murata,castraveti murati sau muraturi asortate (gogonele,conopida,morcovi,sfecla rosie,hrean,castraveti la otet)


Gogosi pufoase

Materii prime:
-500 grame de faina
-3 oua
-3 linguri de zahar,un plic de zahar vanilat
-50 gramme unt
-sare 5 grame
-250 ml lapte se adauga in faina cam cat e nevoie.
-un cub de drojdie cruda,puteti folosi si drojdie la plic dar aceea o folositi conform datelor de pe plic
-coaja rasa de la o lamaie sau esenta,puteti folosi si alte esente de portocale,rom,vanilie

Procesul tehnlogic:
-se cerne faina
-se rasnesc 2-3 linguri de zahar plus zaharul vanilat pentru a l face pudra

Mod de preparare:
-se face o maia dintr-o cana de lapte caldut in care se adauga drojdia,o lingurita de zahar si una de faina si se amesteca si se lasa la temperatura camerei sa inceapa sa creasca.
-se amesteca maiaua cu restul ingredientelor pana ce iese o coca potrivita ca consistenta nici prea male nici prea tare.Atentie-sa nu uitati sa cerneti faina.
-se pune coca intr-un lighean si se lasa sa creasca pana ce si mareste volumul cam de 3 ori apoi se ia din aluat cam cat puteti intinde cu sucitorul o foaie de circa 1-1,5 cm grosime si se decupeaza cu o forma sau cu un pahar de 4-5 cm in diametru viitoarele gogosi,inainte de a pune coca pe masa pudrati cu faina ca altfel se va lipi.
-se pune uleiul la incins intr-o cratita de tuci sau o tigaie adanca si se adauga coca decupata si se lasa la rumenit intorcandu-se pe ambele parti.
-se vor pudra imediat dupa ce le scoateti din tigaie cu zahar pudra vanilat.

Servire:
-se servesc calde alaturi de un compot de fructe,iarna combinatia este perfecta pentru cina.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...