miercuri, 23 august 2017

MENIUL ZILEI 5-Ciorba de fasole cu carnati afumati,chiftelute marinate cu salata de varza cruda,gogosi umplute cu magiun de prune

Felul 1: Ciorba de fasole cu carnati afumati
Felul 2: Chiftelute marinate cu salata de varza cruda
Desert: gogosi umplute cu magiun de prune

Retete:
Ciorba de fasole cu carnati afumati-reteta-250 grame de ciorba de fasole,100-150 grame carnati afumati pe portie

Materii prime:                                                                                
-500 g fasole marunta de preferat
-5 litri de apa
-2 cepe mari
-o capatana de usturoi
-50 ml de ulei (2-3 linguri)
-1 morcov de marime medie
-1 ardei gras sau gogosar
-1 lingurita de otet
- 400-500 de grame rosii din gradina proaspat culese sau rosii de la conserva
- o legaturica de cimbru uscat
-leustean verde si marar tocat cate o lingurita
-sare si piper dupa gust.

Proces tehnologic:
-fasolea se alege si se spala in 2-3 ape apoi se lasa in apa rece la muiat minim 12 ore
-se curata ceapa,morcovii,usturoiul,ardeiul,

Mod de preparare:
-se scurge apa si se pune la fiert in 5 litri de apa rece si se fierbe circa 15 minute
-se scurge prima apa si se pune din nou la fiert de data asta in apa fiarta,operatia se repeta de 3 ori.
-se toaca o ceapa,morcovii,3-4 catei de usturoi care se zdrobesc si se taie marunt si se adauga in oala in care fierbe fasolea.
-ardeiul se toaca foarte marunt si se pune in oala odata cu ceapa si morcovii adaugand si putin cimbru frecand legaturica deasupra oalei .
-cand oala scade mai mult de jumate se adauga apa fiarta iar inainte de a pune compozitia din tigaie oala trebuie sa fie cel putin jumate cu zeama,caci facem ciorba nu iahnie.
-se toaca a doua ceapa si se caleste putin ceapa pana devine putin galbena-atentie nu o caramelizati.
-se adauga in tigaie peste ceapa carnatii afumati intepati in prealabil cu o furculita sau cu un ac.
-se pun5-6 catei de usturoi zdrobit si taiat marunt si se mai caleste circa 1 minut amestecand des si apoi se adauga rosia tocata marunt,
- se adauga sare si putin piper dupa gust.
-cand a scazut compozitia din tigaie se ia si se toarna in oala in care fierbe fasolea dar numai dupa ce fasolea este fiarta.
-se adauga  otet dupa gustul fiecaruia si se mai lasa sa fiarba ciorba circa 10 minute.
-dupa ce o luati de pe foc adaugati mararul si leusteanul verde tocat marunt ,putin cimbru si mai zdrobiti 2-3 catei de usturoi apoi puneti i in oala si acoperiti cu capacul.

Servirea:
-se serveste atat calda cat si rece cu salata de varza cruda,murata sau muraturi de casa (castraveti,gogonele,varza rosie,sfecla rosie)


Chiftelute marinate cu salata de varza cruda-reteta-chiftelute marinate-3 bucati pe portie 100grame,sos 150 de grame pe portie

Materii prime:
-600 grame carne tocata de vita calitatea1
-150 grame ceapa
-600 grame cartofi sau paine alba(250 grame)
-3-4 oua
-50 grame faina
-150 ml ulei
-patrunjel verde o legatura
-2 grame piper
-20 grame sare

pentru sos:
-200 grame ceapa
-100 grame morcovi
-100 grame radacina telina
-100 grame patrunjel radacina
-100 ml ulei
-100 grame pasta de tomate
-20 ml otet de 9 grade
-75 grame de faina
-3-4 foi de dafin
-20 grame sare

Proces tehnologic:
-morcovii,patrunjelul si telina radacina se curata ,se spala,se toaca felii
-patrunjelul verde se toaca marunt
-ceapa se taie felii si se inabuse in 30 ml ulei si 50 ml de apa dupa care se raceste
-carnea se taie bucati mici si se da prin masina de tocat impreuna cu ceapa inabusita.
pasta de tomate se dilueaza in 200 ml apa

Modul de preparare:
-Carea tocata se amesteca cu sarea,piperul,patrunjelul verde,ouale si cartofii rasi fin sau painea
-Compozitia obtinuta se imparte in 30 de parti egale si se modeleaza chiftele de forma rotunda aplatizate,folosind faina.
-se rumenesc in ulei
Sosul se prepara astfel:
-ceapa ,morcovii,telina si patrunjelul radacina se inabuse in ulei cu 100 ml apa.
-se adauga faina,paste de tomate,sare,otet,foi de dafin,apa fiarta.
-se fierbe totul cam 30 de minute si se strecoara.
-sosul obtinut se fierbe impreuna cu chiftelutele circa 15 minute,chiftelutele marinandu-se astfel si capatand gustul sosului.

Servirea:
-preparatul se serveste cald cu salata de varza cruda sau murata.

Gogosi umplute cu magiun de prune-10 portii

Materii prime:
-1 ou
-150 grame zahar
-500 grame faina
-250-300 ml lapte
-50 grame unt
-o lingurita esenta de rom,vanilie,portocale
-1 cub de drojdie sau un plic de  drojdie uscata
-500 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit
-zahar vanilat
-150 grame zahar pudra pentru ornat
-magiun de prune cumparat de la tarani din piata, nu din supermarket ca nu are acelasi gust.

Procesul tehnologic:
-se cerne faina
-se amesteca drojdia cu putin o cana de lapte cald si o lingura de faina si se lasa sa lucreze 5-10 minute.

Mod de preparare:
-punem laptele,zaharul si untul intr-un vas apoi punem pe foc mic si amestecam pana ce zaharul se topeste si laptele se incalzeste
-intr-o covata sau cratita de inox punem faina si facem o adancitura in faina in care punem oul,esentele,turnam laptele putin cate putin amestecand pana ce obtinem un aluat nelipicios.
-acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la crescut pana ce volumul se dubleaza.
-intindem aluatul pe un blat de lemn nu inainte de a-l pudra cu faina,foaia sa aibe grosimea de maxim 1 cm.
-taiem forme rotunde cu ajutorul unui pahar cu margini subtiri pudrat cu faina sa nu se lipeasa aluatul de el.
-mai lasam aluatul astfel format sa mai creasca circa 10 minute si apoi le prajim in ulei incins,nu va grabiti caci aceste 10 minute conteaza foarte mult.
-scoatem gogosile pe hartie absorbanta si le lasam sa se scurga de ulei.
-gemul daca e prea gros il putem incalzi usor si il putem dilua in putina apa cat sa i dea o manevrabilitate mai sporita in lucru apoi cu ajutorul unei seringi de ornat intepam gogoasa intr o parte laterala si o umplem cu gem,eu folosesc o forma speciala si le umplu chiar inainte de a le praji.
 Puteti pur si simplu pune o lingurita de magiun in miljocul formei de coca si apoi pliati pe jumate apasand usor pe margine cu o furculita.

Servire:
-inainte de servire se cerne deasupra lor zahar pudra amestecat cu zahar vanilat si se servesc dupa ce se racesc 4-5 minute.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...