luni, 25 septembrie 2017

MENIUL ZILEI 8-Supa de legume,pulpa de vita la tava cu cartofi copti in crusta de sare,negresa


   MENIUL ZILEI 8 felul 1-Supa de legume-                                                            reteta

                               felul 2-pulpa de vita la tava cu           cartofi copti in crusta de sare,negresa-retete
                               desert: negresa-reteta

   Supa de legume-400 grame pe portie                                                                                                                

Materii prime:
-2,2 litri supa de oase
-600 grame cartofi
-150 grame ceapa
-400 grame morcovi
-200 grame radacina telina
-200 grame radacina de patrunjel
-100 grame de pastarnac
-200 grame de varza alba
-200 grame de mazare conservata
-250 de grame rosii
-150 grame de ardei gras
-50 ml ulei
50 grame pasta de tomate
-50 grame fidea
-50 grame patrunjel verde
-2 grame piper
-30 grame sare

Proces tehnologic:
-cartofii se taie in cuburi mici si morcovii,radacina de patrunjel,pastarnacul si telina radacina se taie fasii
-varza alba si ardeiul gras se taie fasii iar ceapa se toaca marunt
-rosiile se spala,se oparesc,se decojesc si se taie felii
-mazarea se scurge de apa si se trece printr-un jet de apa rece
-patrunjelul verde se toaca marunt
-fideaua se trece prin jet de apa rece
-pasta de tomate se dilueaza cu apa
-supa de oase se prepara dupa reteta respectiva.

Mod de preparare:
-morcovii,radacina de patrunjel,telina,pastarnac,ceapa si ardeiul gras se inabusa in ulei cu 100 ml de supa
-se adauga supa de oase,piperul,sarea si se continua fierberea
-cand legumele sunt fierte pe jumate se adauga cartofii
-inainte de sfarsitul fierberii se adauga mazarea,varza,rosiile,fideaua,pasta de tomate si se mai fierbe totul 15 minute

Servirea : supa se serveste fierbinte cu patrunjel verde deasupra tocat marunt.

Pulpa de vita la cuptor cu cartofi copti in crusta de sare-70 grame pulpa,140 grame cartofi in crusta

Materii prime:
-1100 grame carne de vita pulpa fara os calitatea 1
-100 ml ulei
-400 ml supa de oase
-100 grame ceapa
-25 grame usturoi
-2 grame piper
-20 grame sare
-2 kg cartofi-20 bucati
-60 ml ulei de masline
-300 ml smantana
-50 grame mustar
-50 grame ceapa verde
-35 grame sare mare

Proces tehnologic:
-se curata cartofii cu o perie,se spala,si se lasa sa se usuce coaja complet
-se inteapa cu o furculita si se dau prin ulei
-se aseaza sarea mare intr-o farfurie si se rostogolesc cartofii ca sa se acopere usor,
-ceapa verde se toaca marunt
-ceapa celalta se toaca felii,la fel si 25 de grame usturoi

Modul de preparare:
-se introduc cartofii la cuptor pe o tava intinsa si se coc circa o ora sau pana devin moi si coaja crocanta
-se amesteca smantana cu mustarul si jumate din cantitatea de ceapa verde 
-se cresteaza in varf cartofii si se introduce in fiecare crestatura cate o lingura din amestecul cu smantana
-se aseaza apoi pe un platou si se decoreaza cu restul de ceapa verde.
-carnea se sareaza si se condimenteaza cu piper,
-se aseaza intr-o tava cu ulei si supa de oase,se adauga 100 grame ceapa si 25 grame usturoi
-se frige la cuptor
-din cand in cand se stropeste cu jiul (zeama) format
-dupa frigere se raceste si se portioneaza,cate 2 bucati la portie,la fel si cartofii

Servirea: se serveste cald sau rece 

Negresa-75 grame pe portie

Materii prime:
-3 oua
-250 ml lapte
-400 grame zahar
-un pachet de unt
-50 grame cacao
-250 grame faina
-1 plic praf de copt
-un varf de cutit sare
-1 lingurita esenta de rom

Proces tehnologic:
-taiem untul cuburi mai mici 
-masuram materiile prime si le punem in vase separate.
-stingem praful de copt intr o lingurita de vin sau otet
-separam galbenusurile de albusuri

Mod de preparare:
-punem intr-o oala pe aragaz laptele,zaharul si untul si amestecam usor pana untul se topeste
-adaugam cacao si amestecam usor pentru a nu ramane cocoloase de cacao
-lasam la foc mic amestecand usor pana aceasta compozitie da in clocot si apoi oprim si lasam la racit
-cand compozitia se raceste adaugam galbenusurile si amestecam cu mixerul
-adaugam praful de copt si faina in ploaie peste compozitia de mai sus si amestecam cu mixerul pana se omogenizeaza,
-adaugam albusurile batute spuma cu putina sare si amestecam cu un tel incet pana se omogenizeaza amestecand de jos in sus.
-se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu putina faina si se coace la 170 de grade sau foc mediu cam 35 de minute,se verifica cu o scobitoare daca e coapta.
-se lasa la racit,se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra

Servirea:
-se serveste rece ,simpla sau cu diverse glazuri deasupra putin insiropata.

...AZI GATESC BARBATII



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...