joi, 12 octombrie 2017

Meniul zilei 10-supa de pasare,ghiveci de legume cu mamaliguta,budinca cu fructe confiate

Meniul zilei: felul 1: supa de pasare
                      felul 2 : ghiveci de legume cu                                               mamaliguta
                      desert : budinca cu fructe confiate
                                                     
Supa de pasare-reteta 400 grame pe portie           

Materii prime:
-1 kg de capete si picioare de pui,varfuri de aripioare,spate de pui,oasele care raman de la dezoarea pieptului ,gat (tacamuri)
-1 kg de morcovi
-50 de grame de radacina de patrunjel
-50 de grame de pastarnac
-100 de grame de telina radacina
-2-3 catei de usturoi
-50 grame de ceapa
-2 albusuri de ou
-20 grame de sare
-1 legatura patrunjel verde
-100 de grame de taitei sau fidea.

Proces tehnologic:
-capetele si picioarele de pui se parlesc,se taie ciocul si ghearele dupa care se oparesc.
-ghearele se curata de pielite
-morcovii,patrunjelul radacina,pastarnacul,telina radacina si ceapa se taie rondele.
-oualele se sparg separandu-se albusurile de galbenusuri
-usturoiul se curata si se toaca marunt dar nu inainte de a-l zdrobi putin cu lama cutitului.

Mode de preparare:
-tacamurile de pui se fierb in 3 litri de apa cu sare si se spumeaza apoi se adauga legumele si se feirb circa o ora,se mai adauga cate o cana de apa fierbinte daca scade prea mult.
-dupa fierbere se strecoara si se adauga albusul de ou batut ,usturoiul si apoi se strecoara din nou.
-se pune din nou la fiert si se adauga taiteii sau fideaua si se mai fierbe 10 minute apoi se ia de pe foc.

Servirea:
-se serveste fierbinte simpla sau cu carne de pui cu patrunjell tocat deasupra caz in care va trebui sa adaugati pulpe superioare de pui alaturi de tacamuri cand o fierbeti.
-atentie daca folositi pui sau gaina de la tarani ar fi de preferat sa mai degresati la finalul fierberii supa adunand usor cu un polonic grasimea in exces

Ghiveci de legume cu mamaliguta-300 de grame ghiveci-150 grame mamaliguta pe portie

Materii prime:
-400 grame de cartofi rosii
-300 grame de morcovi
-400 grame de varza alba
-100 de grame telina radacina
-200 de grame ceapa
-300 de grame ardei gras
-400 de grame de ghiveci conserva
-300 de grame mazare verde conservata
-300 de grame fasle verde conservata
-200 de grame patrunjel radacina
-250 ml de ulei
-100 de grame pasta de tomate
-250 de grame rosii in bulion
-100 de ml vin alb
-o jumate de lingurita de boia de ardei dulce
- o legatura de patrunjel verde
-2 grame piper macinat
-30 de grame sare.

Proces tehnologic:
-cartofii,telina,morcovii,patrunjelul radacina se curata si se taie cuburi
-ceapa se curata si se toaca marunt
-ardeiul gras se taie careuri ( adica patrate de 0,5 cm)
-varza se taie rodele mai groase
-masarea si fasolea verde se scurg de lichidu in care au fost conservate si se trec prin jet de apa rece.
-patrunjelul verde se toaca marunt.
-pasta de tomate se dilueaza cu 100 de ml apa.

Mod de preparare:
-ceapa se inabuse in ulei cu apa si se adauga morcovii,telina,patrunjelul radacina si se lasa sa fiarba inabusit .
-se adauga cartofii,ardeiul gras,varza si se lasa in continuare la fiert inabusit,se adauga apa fierbinte circa 1 litru si se continua fierberea pana se fierb cartofii
-se adauga pasta de tomate,legumele conservate(mazarea,ghiveciul si fasolea)
-se pune sare piperul,boia de ardei si vinul si se amesteca (atentie la vin adaugati dupa  gust)
-desupra se aseaza rosiile in bulion si se introduce vasul la cuptor circa 15-20 de minute pentru a se rumeni.

Servirea:
-ghiveciul se serveste cald sau rece cu patrunjel verde deasupra alaturi de mamaliguta.


Budinca cu fructe confiate sau fructe scoase din compot- 150 grame pe portie-reteta 10 portii

Materii prime:
-700 de ml lapte
-150 grame de zahar
-200 de grame fructe confiate
-50 de grame amidon
-250 grame paine alba
-4 oua
-4-5 plicuri de zahar vanilat

pentru tava:
-25 de grame unt sau margarina
-50 de grame de zahar

pentru sos:
-50 grame zahar
-2 galbenusuri de ou
-3 plicuri de zahar vanilat
-125 ml vin alb

Proces tehnologic:
-painea alba se curata de coaja,se taie felii,se inmoaie in lapte si se stoarce bine.
-fructele confiate se taie in cuburi
-amidonul se cerne si se dizolva in 100 de ml lapte rece
-cantitatea de lapte ramasa se fierbe

Mod de preparare:
-in laptele fiert se adauga painea,zahar,amidon si se fieerb 10 minute amestecand continuu dupa care se lasa sa se raceasca.
-galbenusurile si albusurile se bat spuma separat
-compozitia de paine se amesteca cu zahar vanilat,fucte confiate,galbenusurile si albusurile batute spuma.
-compozitia obtinuta se aseaza intr-o tava unsa cu unt sau margarina si tapetata cu zahar
-se niveleaza suprafata si se coace la cuptor la o temperatura moderata circa 30-40 de minute
-budinca coapta se lasa sa se raceasca si se portioneaza
-sosul se prepara astfel: galbenusurile se amesteca la cald cu zahar pana ce compozitia se ingroasa si apoi se adauga vinul si zaharul vanilat apoi se continua baterea la cald inca 5 minute.

Servirea:
-preparatul se serveste cald cu sos de vin deasupra.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PREPELITE LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI CU CEAPA

INGREDIENTE:                                                                          -20 prepelite de carne de preferat -5 catei de us...