marți, 17 octombrie 2017

Meniul zilei 11-supa de cartofi cu ardei,varza a la Cluj cu mamaliguta,placinta de dovleac.

Meniul zilei 11 : felul 1: supa de cartofi cu ardei
                            felul 2: varza a la Cluj cu                                                      mamaliguta
                            desert: placinta cu dovleac


Supa de cartofi cu ardei- 400 de grame pe portie

Materii prime:
-1 kg de cartofi rosii
-4 ardei grasi
-1 ceapa
-2-3 catei de usturoi
-50 grame unt
-3-4 litri apa
-1 lingura condimente vegeta
-25 grame sare
-2 grame piper macinat
-300-400 grame smantana
-1 legatura patrunjel tocat
-1 morcov
-o lingura de susan
-o lingura chimen
-un fir de leustean frunza
-o ramura de cimbru

Proces tehnologic:
- cartofii se spala si se curata,se taie in sferturi
-ardeii se spala si se taie in doua apoi se curata de seminte si se taie in carouri
-ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt
-morcovul se spala si se curata apoi se taie marunt
-leusteanul,patrunjelul se toaca marunt

Mod de preaparare:
-intr-o oala de 5-6 litri se pune untul la topit ,se adauga ceapa, usturoiul,piperul si se calesc pana ceapa devine sticloasa
-se adauga ardeiul si cartofii si se calesc 5-10 minute apoi se adauga susanul prajit putin fara ulei intr-o tigaie de tabla neagra ,chimenul, vegeta si sarea peste ei si se pune apa pana i acoperim , se lasa sa fiarba la foc mediu
-dupa ce cartofii si ardeii au fiert se adauga smantana diluata putin cu 2-3 linguri de apa.
-la final se adauga patrunjelul si leusteanul tocat marunt,ramurica de cimbru si se mai lasa 5 minute cu capacul pus ca sa se distribuie aromele de verdeturi in supa.

Servvirea:
-se serveste fierbinte cu crutoane de paine si patrunjel verde deasupra, puteti adauga smantana dupa gust


Varza a la Cluj- 350-400 de grame pe portie

Materii prime:
-1 kg carne de porc calitatea 1 (pulpa)
-5 kg varza alba murata
-300 de grame orez
-500 de grame ceapa
-50 de grame pasta de tomate
-200 de grame untura sau slanina
-500 grame smantana sau iaurt
-o lingura de faina
-o lingurita rasa de boia de ardei dulce
-2 grame piper boabe
-o lingura rasa de sare

Proces tehnologic:
-varza murata e taie fin fideluta
-ceapa se toaca marunt
-orezul se fiebe pe jumate in apa cu sare si apoi se scurge apa
-carnea se toaca prin masina de tocat cu sita mare
-pasta de tomate se dilueaza in 100 de ml apa

Modul de preparare:
-se pune jumatate din untura intr-o cratita si se adauga ceapa si se caleste
-se adauga carnea tocata si se caleste si ea circa 10 minute si apoi se adauga orezul si se mai tine pe foc 5 minute ca orezul sa ia gustul carnii apoi se lasa la racit compozitia.
-varza tocata se inabuse in 100 de grame de untura sau slana pe care am lasat -o sa se topeasca in cratita 5 minute,se adauga apa sau zeama de varza,pasta de tomate,boia de ardei si se fierbe inabusit 15-20 de minute pana ce varza scade si se lasa la racit
-se ia o tava si se unge cu untura si se pune un strat de varza de circa 1cm grosime apoi se pune un strat de carne tocata urmat de smantana un strat subtire cat sa manjeasca carnea tocata cu orez si apoi iar se repeta astfel incat desurpra sa fie smantana
-se introduce tava la cuptor si se coace cam 30 de minute apoi se prepara un sos din smantana cu faina care se intinde din nou pe deasupra si se mai da la cuptor 10 minute ca sa se gratineze ultimul strat.

Servirea:
-se serveste cald cu mamaliguta si ardei iute

Placinta de dovleac-10 portii-120 grame pe portie

Materii prime:
Aluatul:
-500 grame faina
-100 grame unt
-100 ml ulei
-5 linguri de lapte sau apa
-100 grame zahar
-1 plic praf de copt
-esenta de lamaie , vanilie si rom
-un varf de cutit de sare

Umplutura:
-2 kg de dovleac
-3 plicuri de zahar vanilat
-un varf de cutit de scortisoara

Mod de preaparare:
-dovleacul se curata de coaja si se da pe razatoare
-se adauga zaharul si scortisoara si se amesteca
-se caleste intr-o cratita pana ce scade toata zeama si apoi se lasa la racit
-se prepara aluatul amestecand faina cu praful de copt si untul taiat cubulete,uleiul,sarea,esentele si coaja rasa de la o lamaie,se framanta bine si se lasa aluatul sa se odihneasca 5 minute.
-se imparte aluatul in doua si se intind doua foi
-se tapeteaza tava cu unt si faina sau hartie de copt
-se aseaza prima foaie de aluat in tava cat sa treaca putin de marginea tavii
-se intinde umplutura de dovleac peste foaia de aluat din tava apoi se adauga a doua foaie de aluat
-se intoarce foaia de aluat care trece usor peste marginea tavii apoi se inteapa foaia de deasupra cu o furculita din loc in loc ca aburii sa aibe pe unde iesi cand incepe sa se coaca umplutura
-se da la cuptor circa 45-50 de minute pana se rumeneste usor.

Servirea:
-se serveste calda cu zahar pudra pe deasupra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Jambon de porc afumat

 Ingrediente: -4 linguri piper negru boabe,  -100 g zahăr,  -200 ml oțet de mere, - 1 l vin alb,  -12 căței de usturoi,  -10 foi de dafin,  ...