luni, 4 septembrie 2017

MENIUL ZILEI 6-supa crema de conopida cu morcovi,salata orientala cu friptura de miel,budinca de orez cu cirese

Felul 1: Supa crema de conopida cu morcovi
Felul 2: Friptura de miel cu salata orientala
Desert: Budinca de orez cu cirese
retete


Supa crema de conopida cu morcovi-250 grame pe portie
                                                                               
Materii prime:
-2 litri  supa de oase fierte cu zarzavat              
-600 grame conopida
-500 grame morcovi
-1 ou
-1 litru de smantana grasa
-40 grame unt
-5 grame sare de lamaie
-o legatura de patrunjel-100 grame
-10 grame sare

Proces tehnologic:
-se desface conopida in buchetele si se spala,morcovii si se taie in cuburi mici si se fierb separat in supa de carne,cartofii se fierb pana se zdrobesc iar morcovii pana devin moi si nu mai sunt crocanti.
-cartofii si morcovii se scurg de zeama.
-patrunjelul se toaca marunt

Mod de preparare:
-Conopida se zdrobeste bine si se trece prin strecuratoare de sarma inoxidabila sau prin masina de tocat ,robot,blender pana se obtine o crema amestecandu-se usor cu supa de carne si zarzavat.
-crema obtinuta se fierbe putin si apoi se ia de pe foc
-se adauga galbenusul de ou frecat cu smantana si o lingura de apa rece,
-se adauga morcovul fiert taiat cubulete.
-se mai adauga supa fierbinte si sare apoi se amesteca pentru o buna omogenizare
-se acreste cu zeama sau sare de lamaie si se adauga patrunjel pentru aroma.

Servire:
-se serveste cu crutoane sau paine.


Friptura de miel cu salata orientala- 100 grame friptura pe portie,200 grame salata orientala pe portie.

Materii prime friptura:
-1,7 kilograme carne de miel cu os
-50 ml ulei
-100 grame morcovi
-100 grame telina radacina
-50 grame ceapa
-2 grame piper
-50 grame usturoi
-20 grame sare

Proces tehnologic:
-carnea se spala si se sareaza
morcovii si telina radacina se taie felii

Mod de preparare:
-carnea se inabuse in cuptor intr-o tava cu ulei si 100 ml apa impreuna cu morcovii,telina,ceapa,usturoi,piper,sare.
-se stropeste pe timpul prapararii cu jiul (zeama) format in tava.
-dupa ce carnea se frige se lasa la racit si apoi se portioneaza.

Servirea:
-preaparatul se serveste cald alaturi de salata orientala.

Salata orientala

Materii prime:
-2 kg de cartofi
-400 grame maioneza
-50 grame mustar
-50 grame patrunjel verde
-2 grame piper
-250 grame ceapa
-250 grame castraveti murati
-250 grame masline
-30 grame sare

Proces tehnologic:
-cartofii se fierb in coaja
-dupa ce fierb cartofii se taie rondele de subtiri 0,5cm grosime ,se curata de coaja
-castravetii se taie felii subtiri
-ceapa se taie felii subtiri
-patrunjelul verde se toaca marunt.

Mod de preaparare:
-cartofii se amesteca cu 200 grame de maioneza,
-se adauga mustarul,castravetii,ceapa,sare si piperul plus jumatate din cantitatea de patrunjel verde.
-se pune preparatul obtinut pe un platou si se orneaza apoi cu restul de maioneza,masline si patrunjel verde.

Servirea:
-salata se serveste rece


Budinca de orez cu cirese- 120 grame pe portie

Materii prime:
-150 grame orez
-750 grame lapte
-100 grame unt
-200 grame zahar
-30 grame faina
-5 oua
-30 grame stafide
-30 grame gem de caise
-20 grame gem de coji de portocale
-30 grame coaja de lamaie rasa
-15 ml rom
-25 grame zahar vanilat
-15 grame sare
-100 grame sambure de nuca
-200 grame cirese proaspete sau scoase din dulceata de cirese.

Procesul tehnologic:
-orezul se curata de impuritati si se spala,
-nucile se macina fin.
-ciresele daca sunt proaspete se spala,se scurg si se scot samburii

Mod de preparare:
-orezul se fierbe in 250-300 ml apa pana ce apa scade iar bobul e fiert.
-se adauga laptele si se lasa in conitunuuare la fiert pana ce bobul asimileaza laptele.
-se ia cratita de pe foc si se adauga imediat untul,gemul,150 grame zahar,stafidele,romul si sarea
-compozitia se amesteca usor  apoi se desarta intr-o cratita unsa cu unt si tapetata cu nuca macinata
-se lasa la racit apoi se rastoarna pe un platou.
-ciresele se pun intr-o oala si se adauga apa pana ce se acopera si se fierb impreuna cu 50 grame zahar pana ce se formeaza un sos.

Servirea:
-budinca de orez se serveste rece ornata cu sosul de cirese dupa gust .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PREPELITE LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI CU CEAPA

INGREDIENTE:                                                                          -20 prepelite de carne de preferat -5 catei de us...